Search in the ArchiVision Directory:

Loading

Tips tegen oorsuizen (tinnitus) die wel effectief helpen, deze tips zijn op zijn minst het proberen waard.

U bent hoogst waarschijnlijk op deze pagina terecht gekomen omdat u zoals velen (1 op de 10 mensen) last hebt van oorsuizen (Tinnitus). U hebt waarschijnlijk, net zoals ik deed, naar vele oplossingen gezocht maar niet gevonden. Hier gaat er voor u Nu een verandering in komen. Ik bundelde alle mogelijke tips die iets of wat konden helpen op deze pagina. Deels uit eigen ervaring maar ook van andere lotgenoten.

De meesten ervaren oorsuizen als een irriterend onophoudelijk zoemend geluid, gepiep of suizen die men moeilijk kan plaatsen. Er zijn tal van oorzaken waardoor je oorsuizen kan krijgen. Een aantal van die oorzaken kunnen zijn: een geluidstrauma (door te luide geluiden, bv. geweerschoten), nek en rugwervels die vast zitten, iets die vast zit in de buis van Eustachius, een vervormde buis van Eustachius, een oorontsteking, de ziekte van Ménière (gaat meestal samen met een verstoring van het evenwichtsorgaan en misselijk worden), een oorprop of het simpel weg doof worden. Het is niet altijd duidelijk wat de oorzaak juist is. Daarom is het belangrijk om u te laten adviseren door een geneesheer of nog beter een KNO-arts (Keel Neus en Oren). Meestal is het een samenloop van omstandigheden, zoals een te luid concert bijwonen terwijl je over stressed (je hebt dan minder weerstand) bent en weinig vitamines binnen hebt of ongezond leeft door weinig voedzame middelen te eten. Er bestaan ook soorten oorsuizen zoals een constante pieptoon, geruis, een kloppend geluid of een meerdere geluiden door elkaar zoals het rinkelen van bellen. Sommigen hebben maar aan één oor tinnitus, anderen aan beide oren. Vele mensen kunnen in de beginperiode geen geluiden meer verdragen en zeker geen harde irriterende geluiden. Deze mensen zullen terug moeten wennen aan geluiden, een Tinnitus Retraining Therapie (TRT) of een Cognitieve Therapie zou voor deze mensen een oplossing kunnen bieden (zie punt 15 en 16). Er zijn zelfs mensen die het suizen niet meer waarnemen en in sommige gevallen is het zelfs volledig verdwenen, dus er is altijd hoop!

Als je voor de eerste keer oorsuizen ervaart ga dan zeker onmiddellijk naar de huisarts en de KNO-arts om uw oren te laten onderzoeken en vraag een CT of MRI scan en indien nodig een hyperbare zuurstof. Hoe langer u wacht des te moeilijker het oorsuizen behandeld kan worden.

Soms kan oorsuizingen na een tijdje weg gaan, bijvoorbeeld als je tijdens een concert of fuif te dicht bij de luidsprekers hebt gestaan, als je geluk hebt verdwijnt de piep in je oren na 1 of 2 dagen. De hieronder omschreven tips zijn van toepassing voor permanente tinnitus maar de tips helpen ook voor kortsondige tinnitus van 1 of 2 dagen. Maar laat u niet ontmoedigen, er zijn mensen die na een lange periode van permanente tinnitus er als nog van afgeraakt zijn. De oorzaak van de tinnitus is dan meestal een ophoping van een massa in de buis van Eustachius waardoor vuil in de oren niet kan afgeleid worden door de buis van Eustachius naar de neus en keelholte.

Indien de huisarts, de KNO-arts, een CT-scan of een MRI-scan u niet kon helpen. Dan werd u waarschijnlijk gewoon meegedeeld dat er niest meer aan te doen is en dat je er maar mee moet leren leven. En met dit laatste ben ik het dus niet mee eens. Zelf heb ik ook al een tijdje tinnitus en weet zelfs niet hoe ik het heb opgedaan, waarschijnlijk een oorzaak van verschillende factoren op één zoals: vermoeidheid, stress, hoge bloeddruk, luide muziek en een verkoudheid.

Net zoals ik, bent u dus op zoek naar oplossingen die in een zekere mate kunnen helpen om die lastige tinnitus te onderdrukken. Ik heb mijn ervaringen in lijst-vorm op deze pagina geplaatst. Hopelijk helpen de tips ook voor u. Het is in ieder geval het proberen waard.

1. Als u naar een luid concert gaat draag dan oordopjes, deze verminderen het geluid soms met 15 db. (werkt ook preventief). Vermijd luide muziek. Of ga gewoon niet naar een fuif of concert of de cinema waar de muziek te luid staat, durf nee zeggen. Vermijd ook luide knal-geluiden zoals die van pistolen en geweren.

2. Een normale achtergrond van variabele geluiden zijn niet alleen onschadelijk, maar verbeteren ook de conditie van de gehoorzenuw. Bij normale achtergrond geluiden kan het zelfs dat de tinnitus niet meer hoorbaar is. En dit heeft dan weer positieve energie omdat men er dan niet op let en ook minder mee bezig is.

3. Een ronddraaiende massage met uw vingers ter hoogte van uw oren en rond de oren kan al helpen na 5 minuten. Herhaal dit dagelijks een vijf tal minuten. Dit hielp bij mij. De oorsuizingen zijn hierdoor naar mijn gevoel met 30% verminderd. Dit komt waarschijnlijk doordat de bloeddoorstroming in het hoofd nu verbeterd is, hoe beter de doorstroom, hoe beter de aanvoer van bloed met voldoende zuurstof en voedingsmiddelen. Probeer ook eens om met uw hoofd onder stromend water te staan dit heeft eveneens een masserend effect. (deze tips werken ook preventief, nadat je naar een concert, fuif of discotheek bent geweest waar de muziek zeer luid stond). Wat ook helpt is een massage van de nek, schouders en nekwervels tot aan het hoofd.

4. Neem voldoende ontspanning, tegenover iedere stress of werk situatie moet er een hoeveelheid ontspanning staan, dit is voor iedereen van toepassing.

5. Eet gezond, eet voldoende groenten zoals wortels (bevat carotine) en sla (bevat veel ijzer).
Eet fruit die veel vitamines bevatten zoals een sinaasappel. Zie hier voor verschillende soorten fruit die veel vitamines en broodnodige voedingsstoffen bevatten.
Neem desnoods nog een supplement vitamines, vitamine A, vitamine C en vitamine E zouden goed zijn om tinnitus te verhelpen.
Drink veel water, deze zorgen voor de nodige mineralen die het lichaam nodig heeft.
Walnoten (okkernoten) en hazelnoten hebben dan weer een beschermende functie en zitten boordevol omega 3-vetzuren. Ze bevatten beschermende vetten die het hart en de bloedvaten soepel, elastisch, flexibel en gezond houden. Meer over walnoten en hazelnoten vindt u op: Voedingswaarden en beschermende functies van walnoten en hazelnoten.

6. Eten - Vermijd thee en koffie of producten waar cafeïne in zit verwerkt zoals cola en energie drankjes. Niet tegen staande dat 2 kopjes koffie zeker geen kwaad kan, volgens mij heeft het zelfs een positieve werking bij het stimuleren van de hersenen en de verbinding van het zenuwstelsel met de oren. Het enige nadeel hierbij is een hardere suizing. Dit geldt ook voor chocolade, kiwi's en honing, deze bevatten immers voedingsstoffen waardoor je het suizen beter gaat horen maar geven volgens mij ook een helende werking weliswaar in mindere mate maar toch. Verder dient er nog aandacht geschonken te worden aan producten die veel zout bevatten en pikante gerechten. De smaakversterker monosodiumglutamaat (een aminozuur), ook wel E621 genoemd werkt zeer sterkt in op de zenuwen en heeft dus als gevolg een sterker oorsuizen. Het grote probleem is dat veel voedingsmiddelen tegenwoordig verbeterd worden met deze smaakversterker.

7. Sport - Sport is gezond voor lichaam en geest maar mensen met oorsuizen hebben vaak last van een hardere toon nadat ze zware inspanningen of sport hebben gedaan. Hierbij kan ik enkel zeggen: blijf voldoende bewegen doe geen al te zware inspanningen en ga ook niet intensief gaan sporten.

8. Neem elke dag een warm bad - Dit om te ontstressen, daar dit een belangrijke factor of oorzaak kan zijn van het oorsuizen. Door een warm bad te nemen is er 'de rust' die samen met een betere bloeddoorstroming uw lichaam terug in balans brengt. Stress is trouwens 1 van de grootste factoren die de weerstand van uw lichaam doet verminderen, met gevolg dat uw lichaam kwetsbaarder is voor ziektes. Wanneer een lichaam in warm water vertoeft dan heeft het hele lichaam een betere bloeddoorstroming, het effect hiervan is een beter genezing (lees betere weerbaarheid van het lichaam). Sommige mensen zullen hun hartklopping meer gaan horen in hun oren maar dit is tijdig. Er bestaat ook een vorm van oorsuizen waarbij de patiënt het hoort bonken in zijn oren, dit komt meestal door een ader die zich te dicht bevindt bij het oor, hierdoor hoort de persoon zijn hartkloppingen en ervaart dit als storend. Een warm bad zal dus voor die persoon niet aangeraden zijn daar de betere bloeddoorstroming de hartklopping nog hoorbaarder zal maken. Een belangrijke tip (die ik onlangs binnen kreeg via de commentaren onderaan dit artikel): Ga geen warm bad nemen net voor het slapen gaan, blijkbaar geeft dit het zelfde effect als sporten vlak voor het slapen gaan.

9. Hoe beter u slaapt hoe minder u het suizen zal horen. Er zijn gevallen bekent waarbij met na een nacht goed door te slapen het suizen deels of zelfs volledig weg was terwijl ze nog in bed lagen, dit komt doordat het lichaam nog in rust is en de functies die we over dag nodig hebben nog niet helemaal actief zijn men is namelijk nog in een slaapfase. Bij het opstaan komt de suizing langzamer hand weer terug. Maar elke minuut dat u kan genieten van een mindere suizing moet men koesteren.

10. Alcohol, sommigen mensen beweren dat men alcohol moet vermijden om minder suizen te ervaren. Ik denk dat dit geldt voor overmatige consumptie van bijvoorbeeld bier. Anderen beweren dat een glas wijn kan helpen, de doorstroming van het bloed wordt hierdoor immers bevorderd.

11. Het suizen een plaatsje proberen te geven in uw leven. Yoga oefeningen zouden kunnen helpen om het suizen een plaatsje te geven u zal zich tevens beter kunnen concentreren na een yoga sessie.

12. Sommige mensen zijn ermee geholpen als ze het oorsuizen gewoonweg negeren of toch op zijn minst proberen te negeren.

13. Denk aan iets anders als u gaat slapen, bij voorkeur iets die niet met het werk te maken heeft of dingen waar u lang van wakker kan liggen. Denk aan plezante dingen.

14. Een hyperbare zuurstof behandeling heeft bij vele mensen het oorsuizen kunnen terugdrijven tot een minimum. Meer op deze website: hyperbare zuurstof behandeling.

15. Tinnitus Retraining Therapie (TRT) is een therapie ontwikkeld door J. Hazell en P.J. Jastrebroff. Met deze therapie wordt oorsuizen op een nieuwe manier benaderd. De patiënt leert in eerste instantie begrijpen hoe oorsuizen ontstaat en krijgt handvatten aangereikt om beter om te gaan met de emotionele en lichamelijke reacties die het oproept. Daarbij moet de patiënt zich ervan overtuigen dat het geluid van het oorsuizen geen reden is voor paniek en eigenlijk niet hinderlijk is.
Uiteindelijk 'leert' de patiënt het hinderlijke geluid van het oorsuizen naar de achtergrond te drukken door het als een normaal geluid te beschouwen waarmee gewoon mee te leven is. Hierbij maakt de patiënt gebruik van de processen waarmee de hersenen normaal in staat zijn monotone geluiden, zoals die van een ventilator of zoemende koelkast, naar de achtergrond van het bewustzijn te drukken. Lees meer hierover op: http://www.oorzaken.nl/TRT.htm

16. Cognitieve Therapie Inmiddels is uit onderzoek gebleken dat cognitieve therapie efficiënter is bij de behandeling van oorsuizen dan tinnitus retraining therapie. Cognitieve therapie verdient dan ook de voorkeur. is een vorm van psychotherapie die ontwikkeld is door de Amerikaanse psychiater Aaron T. Beck in de jaren zestig van de 20e eeuw. Hij onderzocht de psychoanalytische, of psychodynamische, veronderstelling dat een depressie voortkomt uit 'naar binnen geslagen woede' en zou verdwijnen als de oorzaak ervan werd opgespoord en de kwaadheid opnieuw beleefd en verwerkt zou worden. Een benadering dus die uitgaat van het verkrijgen van inzicht in onbewuste emoties en drijfveren. Beck ontwikkelde een theorie en een behandelingswijze waarbij de cognities van de patiënt centraal staan: zijn gedachten, fantasieën, herinneringen en zijn opvattingen over gebeurtenissen. Net als in de RET die is ontwikkeld door Albert Ellis gaat Beck ervan uit dat het niet de gebeurtenissen zelf zijn die een mens negatieve gevoelens bezorgen en daardoor een bepaald gedragspatroon, maar de gekleurde bril waardoor hij de dingen ziet. Door deze 'disfunctionele' gedachten om te buigen en te leren gebeurtenissen anders te interpreteren komt er een objectievere kijk op de eigen gevoelens en waarnemingen, en kunnen negatieve gevoelens verdwijnen waardoor ook het gedrag verandert. Beck heeft een hele lijst van denkfouten samengesteld, die een depressie zouden kunnen veroorzaken en in stand houden. Lees meer op: http://nl.wikipedia.org/wiki/Cognitieve_therapie.

17. Een operatie van het oor, let op dit is niet altijd zonder schadelijke gevolgen.

18. Medicijnen zoals Ginkgo Biloba zouden het concentratie vermogen vergroten, al is dit niet bewezen, het werkt meer als een placebo.

19. Laat u zo weinig mogelijk stress aanjagen. Alles lukt ook zonder stress. Het is bewezen dat wanneer je rustig kan nadenken dat er betere en gestructureerde oplossingen kunnen gevonden worden gewoon door kalm te zijn. Het is bewezen dat dit ook de totale gezondheid van de mens ten goede komt, zo vermijd je tevens hart- en vaatziektes.

20. Een osteopaat zou ook kunnen helpen. Een osteopaat wordt niet erkend als medische geneesheer maar hij kan u helpen bij het losmaken van gespannen spieren in de nek met als gevolg minder oorsuizen. Vast zittende nek en rugwervels kunnen ook een oorzaak zijn van oorsuizen LET OP! Sommige osteopaten doen ook aan nekwervels kraken dit kan de dood als gevolg hebben. Informeer u goed vooraleer u een behandeling laat ondergaan door een osteopaat, vraag wat hij allemaal zal doen. Als u niet akkoord gaat met bepaalde onderdelen van de behandeling zeg hem dat dan en sta erop dat deze onderdelen niet worden uitgevoerd. Wij kunnen in geen geval aansprakelijk zijn voor enige letsels opgelopen tijdens zo'n therapie. Wij raden u aan zich zeer goed te informeren en we raden zelfs af om de nek-wervels te laten kraken. Een gewone massage van de schouder-streek met betrekking tot het masseren van spiermassa kan ook al helpen.

21. Doe veel zuurstof op door buiten te vertoeven, zit niet de ganse dag binnen. Buiten kan je ook gratis vitamines opdoen van de zon.

22. Als u in een lawaaierige omgeving terecht komt voor een bepaalde tijd, zorg er dan voor dat u daarna niet te vlug terug in zo'n situatie terecht komt maar laat uw oren rusten zodat de eventuele schade die opgetreden is kan herstellen. Doe je dit niet dan kunnen er trilhaartjes afbreken en voor een suizend geluid zorgen.

23. Gebruik van telefoon en GSM zo veel mogelijk beperken of vermijden. Houd de GSM zo ver mogelijk van u, gebruik desnoods de luidspreker. Wist u dat de straling tijdens het bellen met een GSM schade kan toebrengen aan hersenen, oren, ze zou tevens een oorzaak zijn voor tumoren. Meer over stralingen van GSM's en dergelijke vindt u op de website: http://electro-smog.blogspot.com.

24. Zorg voor afleiding, zet zachte muziek op of laat de televisie spelen zodat u die piep in uw oren niet de hele dag hoeft te horen, zo zal je er veel minder aan denken. En hoe minder je er mee bezig bent hoe beter je het dagelijks leven weer kan opnemen en verder zetten.

25. Probeer vrolijk door het leven te gaan. Geniet van eenvoudige dingen en wees sociaal. Zo vermijd je depressiviteit.

26. Zeelucht heeft een positief effect op het oorsuizen. Een wandeling aan de zeedijk doet wonderen.

27. Reinig uw oren zo weinig mogelijk met wattestaafjes of andere voorwerpen. Oorsmeer moet immers in uw oren zitten. Het heeft een zelfreinigend effect aan de oren en het houd bacteriën tegen en voorkomt dus tal van infecties.

28. Indien het een verstopping van de buis van Eustachius is kan kauwen op bijvoorbeeld kauwgom helpen om de vastzittende massa vrij te doen komen zodat het oorsuizen verminderd en met de tijd zelfs volledig weggaat.

Ik hoop dat deze tips jullie iets verder geholpen hebben. Als jullie andere tips hebben mag je deze altijd achterlaten onderaan bij de reacties.

Deze lijst met oplossingen wordt zeker nog aangevuld naar gelang de verdere ervaring om met het oorsuizen om te gaan. In het begin van de aandoening is het zeker wennen en ziet het er soms hopeloos uit, maar vergeet niet dat er met de tijd een zekere gewenning optreed dit komt meestal na het aanvaardingsproces. De tinnitus zul minder erg gaan lijken omdat u ermee leert leven. U zal zelfs weer in staat zijn om een kopje koffie meer te drinken dan anders of een reep chocolade binnen spelen zonder er al te veel negatieve effecten aan over te houden.

9 comments:

Anonymous said...

Lijstje kan misschien nog aangevuld worden: Ik heb echt baat gehad met accupunctuur. Is niet volledig verdwenen maar zeker verminderd en gestabiliseerd.

Anonymous said...

Ik heb betahistine gehad van de kno,heb het idee dat het marginaal beter word
Weinig bijwerkingen,google het maar eens
Sterkte allemaal

Anonymous said...

Een warm bad? Een lichaam moet juist afkoelen om rustig te kunnen inslapen. Bovendien versterkt het de bloedsomloop en kan het dus zijn dat men de hartslag gaat voelen in het oor, niet doen dus...

ArchiVision Directory said...

Een warm bad helpt wel om te ontstressen en een goede bloedsomloop helpt tevens het lichaam te genezen of te ontdoen van 'giftige' stoffen. Een warm bad neem je inderdaad best niet net voor het slapen gaan net zoals je best niet gaat sporten net voor het slapen gaan.

Anonymous said...

Bij mij werkt een warm bad wel.. net zoals goed slapen en weinig alcohol.. ik hoor mijn hartslag in mijn linkeroor, in de vorm van een suis, als ik op bepaalde plekken druk rond het oor of op mijn achterhoofd (dus op een Ader druk) wordt t geluid minder of anders. Een watje in het oor helpt ook, dat doe ik vaak in voor het slapen gaan. Hopelijk gaat dit ooit over maar ik vrees te ergste..

Anonymous said...

"LET OP! Sommige osteopaten doen ook aan nekwervels kraken dit kan de dood als gevolg hebben."
Auto-rijden kan ook de dood tot gevolg hebben. Ongefundeerde paniekzaaierij!

Anonymous said...

Ik heb al tien jaar last van tinnitus, sinds kort accupunctuur gehad, dit hielp helemaal niet.
IK neem medicijnen in met verhoogt risico op oorsuizen. Sta dagelijks op met sis geluiden in het hoofd.
Ik wandel een paar keer per week 55-60 minuten in buitenlucht eet dagelijks fruit en toch is er niets aan te doen . Yrrah 78 jaar.nov 2015

Anonymous said...

Sinds ik in de overgang ben gekomen heb ik last van oorsuizen in mijn rechteroor waar ik ook bijna doof ben, inmiddels al 7 jaar en nu begint links ook heel zachtjes. Soms is het geluid minder, maar als ik dan bijv. na een uur geslapen te hebben, dan is het geluid weer heel hard. Ik heb hier nog steeds geen verklaring voor gevonden. Misschien een verkeerde houding?

Anonymous said...

Koop bij de bouwmarkt een gehoorbeschermer - een koptelefoon met oorschelpen die compleet over de oren vallen en vaak wordt gebruikt bij luidruchtig gereedschap.
Het werkt natuurlijk niet meer preventief als je al tinnitus hebt, maar toch kan het een goed effect geven.

Door de koptelefoon ten minste 15 minuten te dragen, 'omarm' je als het ware je hinderlijke pieptoon en wordt verder de hele wereld stil.
Doordat je bijna intiem wordt met je tinnitus toon/ruis, beleef je je tinnitus daarna mogelijk minder hinderlijk.

Draai het dus om:
i.p.v. je hinderlijke toon te negeren en de buitenwereld te horen, sluit je een kwartier de buitenwereld uit en zoek je bewust je toon/tonen/ruis op.
Doordat je het bewust opzoekt in die afgesloten stilte, kan je het daarna beter aan. Je zal het minder als hinder ervaren.

Post a Comment

Most popular items on this website in the past week: