Search in the ArchiVision Directory:

Loading

De harde schijf van 10 TeraByte (TB) van Hitachi combineert BPR en TAR technologie

Harde schijven van 500 GB en 1 TB die komen  tegenwoordig veelvuldig voor. Maar een Hard Disk van 10 TB zal de GigaBytes snel doen vergeten. De capaciteit van harde schijven blijft maar groeien zonder dat de fysieke afmetingen toenemen. Met andere woorden: de producenten slagen er telkens weer in om meer bits en bytes per kubieke centimeter op te slaan. Dit dankzij nieuw innovatieve technologieën gebaseerd op dichter op elkaar stapelen van data en nieuwe methodes van wegschrijven, meer bepaald door een deeltje van de harde schijf thermisch te verhogen tijdens het wegschrijven van data.

Stapelen van schijfjes en bits krimpen?
Het op één stapelen van meerdere schijfjes dat kenden we al, maar de meeste vooruitgang wordt bereikt door de bits letterlijk te laten krimpen en veel dichter bij elkaar te plaatsen. Dankzij twee nieuwe doorbraken, waarvan we je buiten de namen bit-patterned recording (BPR) en thermally-assisted recording (TAR),  kunnen de individuele datapuntjes in de nabije toekomst nog een stuk naar elkaar toegroeien zonder dat de leeskwaliteit daaronder leidt. Meer details over deze nieuwe technologieën kun je onderaan terugvinden. Het grootste gevaar bestaat er immers in dat een leeskop niet alleen de bit in kwestie uitleest, maar ook nog eens één of meerdere buren. In de toekomst zal er zeker en vast nog nano-technologie gebruikt worden om de schijfjes fysiek nog kleiner te maken terwijl de data capaciteit vergroot. De vraag is of we dan naar een totaal nieuwe technologie overschakelen of niet. Een voordeel van dichter geplaatste bits is dat de data rapper kan gelezen worden met minder verlies aan energie. De leeskop hoeft zich minder te verplaatsen maar moet wel preciezer gaan lezen en daar nijpt het schoentje.

Hoeveel data kan er werkelijk op zo'n harde schijf?
Volgens de uitvinders, waaronder wetenschappers van het Japanse Hitachi, kan door de combinatie van beide technieken minstens 5 keer zoveel data per centimeter opgeslagen worden als vandaag. Dat zou de capaciteit dus kunnen doen toenemen dat 10 terabyte (10.000 gigabyte) of meer.

Bit-patterned recording (BPR)
Patroon media presenteert de mogelijkheid om de gegevens van de toenemende dichtheid in het opslaan van meer informatie in vergelijking met conventionele media. Patroon media is de volgende stap in de nieuwe wetenschappelijk evolutie voor harde schijf toepassingen. In een patroon is de data oppervlaktedichtheid 10 keer groter dan de huidige opname technologie van vandaag.  Deze media heeft voorgedefinieerde domeinen, zo'n een medium gedraagt zich dan als één enkel magnetisch domein. Dit wegens een sterke koppeling tussen de korrels en een kleine verhoging van de thermische stabiliteit. De voordelen van het medium zijn het elimineren van lawaai. Vroegere continu media veroorzaakten een geluidsoverlast als gevolg van twee tegengestelde magnetische korrels tijdens het afspelen., afhankelijkheid van de korrelgrootte wordt er nog gefocust om hoge data-dichtheden te krijgen, hier doet men een beroep op het volume en het gehele magnetische element.

Thermally-assisted recording (TAR)
In thermisch bijgestane opname, kunnen de magnetische korrels kleiner worden gemaakt, terwijl er altijd een thermische verhoging is ten opzichte van de kamertemperatuur. Zoals de naam suggereert, maakt de thermisch bijgestane opname gebruik van een laser voor het verwarmen van de media, terwijl de magnetische kop de kleinere stukjes van de gegevens op de harde schijf schrijft. Het maakt gebruik van media die magnetisch stabiel is bij kamertemperatuur, met de zeer kleine magnetische korrels die nodig zijn voor high-density opslag. Soort gelijke technologie werd al gebruikt bij MiniDisks zoals die van Sony, dit soort media is gekend om ze bijna onverwoestbaar is. Eens de data op de schijf geschreven kan die in verkoelde toestand niet meer vervormd worden door bijvoorbeeld een grote magneet die alle magnetische velden zou herschikken en de harde schijf onbruikbaar maakt.

bron: deze tekst werd deels geïnspireerd door een artikel uit blogs.tijd.bewikipedia en www.hitachi.com.

No comments:

Post a Comment

Most popular items on this website in the past week: