Search in the ArchiVision Directory:

Loading

Blind door groene laserstraal - Gevaren in de maatschappij

Groene laserstralen - Green laser beams
In deze reeks van gevaren in onze maatschappij zullen we het hebben over laserstralen en het blind worden als men deze op uw ogen houd.

U hebt het misschien al eens gelezen in de krant, op het evenement 'Tommorow Land' werden laser gebruikt die zo sterk waren dat wanneer ze in de ogen van de festival-gangers schenen, schade aan de ogen veroorzaakte in de vorm van een zwarte vlek (ook wel een blinde vlek genoemd) (zie artikel).. Men kan er zelfs van blind worden, omdat het netvlies weggebrand word.

Niet alleen op festivals kom je deze lasers tegen, onlangs in de krant kon je lezen dat het laseren een ware plaag aan het worden is. Er zijn al een paar vliegtuig-piloten die slachtoffer werden van mensen die met felle lasers naar hen schenen. Deze piloten willen laserstralen wettelijk strafbaar maken (zie artikel)

Pubers
Pubers en zelfs kinderen van de lagere school zijn ook een fervent gebruiker van lasers die ze op zak hebben en andere kinder mee plagen door, u raad het al, in de ogen van hun klasgenootjes te schijnen met de laser. Kinderen er niet van bewust dat dat ze hun klasgenootjes hiermee kunnen blind maken, voor hen is het een speelgoedje als een ander zonder te weten van de schadelijke gevolgen. Dit zou dan ook ten strengste verboden moet worden in scholen.

Fuiven en festivals
Op een evenement of fuif waar massaal veel jongeren aanwezig zijn en totaal geen weet hebben van dit soort dingen kunnen wel eens het slachtoffer zijn van zo'n lichtshow's. Zonder te weten zouden ze er wel eens in kunnen kijken. En als deze lasers niet goed afgesteld zijn dan hebben we het helemaal gehad. De jongeren hebben het de dag van vandaag zwaar te verduren als ze zich eens willen amuseren. Niet alleen opgepassen van laser maar ook de muziek staat steevast veel te hard met gehoorschade als gevolg. U kunt er oorsuizingen van krijgen en doof worden. Om u een voorbeeld te geven een normaal gesprek is 60 db, de muziek op een fuif of festival is meestal boven de 100 of 110 db. Als je weet dat i-pod's zullen begrenst worden tot 80 db en dat de db-curve parabolisch omhoog gaat dan komt de 20 laaste db van de 100 db meer dan dubbel zo hard aan in vergelijking met de 20 laaste db van max. 60 db. En zeggen dat sommige mensen soms bijna tegen de luidsprekers staan om de trillingen van het geluid te voelen.

Verbod of niet
En niet alleen in scholen maar gewoon overal. Het zou bij wet niet verkocht mogen worden. Maar bedrijven zien er natuurlijk een markt in en beconcureren elkaar plat en dan nog voor een laser die zo goed als niets kost. Erg verontrustend hierbij is dat de sterkte van de laserstraat alsmaar toeneemt. Als de laser in handen valt van mensen met kwade bedoelingen zoals die op schiphol te vinden zijn is de laser gewoon een gevaar voor de maatschappij terwijl de gewone man er het slachtoffer van wordt. Volgens mij zouden er zeker maatregelingen en gepaste straffen zoals een vergoeding moeten komen.

Behandeling
Bij een snelle behandeling bij de oogarts kan er schade voorkomen worden, ga je niet direct naar de oogarts kan het blijvende schade worden.

Soorten lasers
Je hebt verschillende soorten, rode en blauwe worden meestal gebruikt in cd-writers of cd-spelers, DVD- en Blue-Ray-spelers. De groene lasers die men tegenkwam op Tommorow Land zijn uiterst gevaarlijk daar men niet lang in deze straal mag kijken. Het gevaar bestaat er in dat het netvlies "verbrand" wordt.

Artikel vliegtuig-piloten
De Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) wil dat het beschijnen van een vliegtuig met een laserstraal wettelijk strafbaar wordt gesteld. Voorzitter Evert van Zwol heeft dit maandag bevestigd naar aanleiding van een bericht in het AD. De organisatie overlegt deze week met de ministeries van Justitie en Verkeer en Waterstaat.
Volgens de VNV worden verkeersvliegers op Schiphol steeds vaker lastiggevallen door vandalen die hen vanaf de grond beschijnen met laserstralen. Het gaat om zeker enkele tientallen meldingen die binnengekomen zijn bij de marechaussee, de politie, de Luchtverkeersleiding Nederland en de VNV.

Het beschijnen van een vliegtuig met een laserstraal moet volgens de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers strafbaar worden gesteld.

Artikel Tommorow Land
Meisje half blind door laserstraal op Tomorrowland
meisje dient klacht in na oogschade door laserstraal op tomorrowland

04/08 Een 21-jarig meisje dat het dancefestival Tomorrowland in Boom bezocht, heeft een klacht ingediend tegen organisator ID&T Belgium. Het meisje liep oogschade op door een laserstraal van de lichtshow.

De 21-jarige Jessica Van Opstal werd door een arts van het UZ Leuven behandeld. Een laserstraal had recht in één van haar ogen geschenen en taste het centraal zicht aan. Er traden infecties op en Jessica ziet nu zwarte strepen en vlekken.

De schade is mogelijk niet onomkeerbaar. Dit in tegenstelling tot een andere bezoeker van het festival, waarbij de schade naar verluidt definitief is. De jongen wordt eveneens behandeld in Leuven.

ID&T Belgium zegt met professionele firma's te werken en zegt niet te kunnen begrijpen hoe dit is kunnen gebeuren. De organisator betreurt het ongeval, maar wil nog niet officieel reageren.

No comments:

Post a Comment

Most popular items on this website in the past week: