Search in the ArchiVision Directory:

Loading

Waarom zijn de bananen krom? Een gewone quizvraag met een serieus moeilijk antwoord... André van Duin en Tony Corsarie vroegen het zich ook al eens af en schreven er een liedje over. Hier zijn de 2 meest hangbare verklaringen voor dit fenomeen.

Kromme banaan
André van Duin zong er destijds al een liedje over. Flauwe grappenmakers zeggen steevast dat bananen krom zijn omdat ze in uw boterhamdoos zouden passen.

Waarom zijn de bananen krom?
Vele mensen denken dat de bananen in trosjes aan de boom naar beneden hangen. Maar niets is minder waar.

Er zijn momenteel 2 verklaringen voor dit raar fenomeen die wetenschappelijk iets of wat steek houden we en die zijn:

Surinaamse Bananenplant
met zijn  typische
trossen banen die
omhoog groeien.
De eerste verklaring, die veel aanhangers kent, is dat bananen eigenlijk in bosjes groeien waarvan de vrucht (de banaan zelf) naar omhoog groeit. Naar de zon toe dus. Dit noemt men ook wel eens chemische fototropische Auxine bij planten. Wanneer de bananen nog klein zijn, zijn die recht. Maar onder het gewicht van de bananen gaat de tros naar beneden hangen. En eenmaal de bananen verder gaan groeien, groeien ze tegen de zwaartekracht in net zoals zoveel andere planten dat doen. Planten groeien naar het licht. Dat levert veel voordelen op: hoe meer een plant naar boven kan groeien, hoe meer licht hij kan opvangen en hoe meer fotosynthese de plant kan uitvoeren. Fotosynthese is een proces waarin lichtenergie wordt gebruikt om koolstofdioxide om te zetten in koolhydraten, zoals glucose. Dit maakt dus dat de vruchten kunne groeien.
Tussen planten en vruchten is er bovendien onderlinge competitie om zoveel mogelijk zonlicht te bereiken om die vervolgens te verwerken. Planten proberen dus zo snel mogelijk omhoog te groeien en hiermee zoveel mogelijk zonlicht op te vangen en zicht verder te ontwikkelen. Bananen hebben dus zonlicht nodig om te rijpen. Daarom groeien ze naar het licht. Hierbij is de zwaartekracht van onze aarde niet sterk genoeg om het omhoog groeien van planten te verhinderen.
Volgens deze stelling zou de vraag dus als volgt beantwoorden kunnen worden:
Bananen groeien dus naar boven, terwijl de zwaartekracht de vrucht naar beneden doet zakken. Bananen worden dus krommer naar mate ze groeien. Daarom zijn bananen dus krom gebogen in de vorm van een maancirkel.

De tweede verklaring, is de volgende:
Door de zwaartekracht gaat de bloementros naar beneden hangen. De vruchten willen naar boven blijven groeien (negatieve geotropie). De trossteel blijft ondersteund zodat deze recht overeind blijft en recht omhoog groeit. In deze fase groeien de vruchten (de bananen dus) gewoon recht. Waarom ze dan toch krom zijn? Wel omdat de onderste bananen gewoon op hun plaats blijven maar de stengel blijft omhoog groeien worden de uiteinden van de bananen die vast zitten aan de steel gewoon mee omhoog groeien. Het uiteinde die het verst van de stengel zit tot het midden van de vrucht moet het gewicht van de andere vruchten dragen. De uiterste bananen moeten iets meer gewicht dragen dan de bananen die dichter bij de stengel groeien. Hierdoor zouden de bananen dus krom groeien.
Er zijn kleinere bananensoorten waarvan de trossteel niet doorbuigt onder het gewicht van de vruchten, ze blijven van nature recht.
Volgens deze stelling zou het krom groeien dus niet genetisch bepaald zijn. En het zou ook niets te maken hebben met het 'groeien naar het licht' (positieve fototropie).

Conclusie
Volgens ons zijn beide verklaringen deels waar. Het kan een samenhang zijn van: 'naar het licht groeien', 'het doorgangen van de vrucht door de zwaartekracht' en 'het omhoog groeien van de steel'. En ja, zelfs genetische bepaling sluit wij niet uit.

Wiki Talk
Een banaan is een langwerpige, licht gebogen vrucht, die afkomstig is van de bananenplant (ook wel bananenboom genoemd). In Suriname spreekt men van bacove als het om een vrucht gaat die rechtstreeks uit de schil gegeten kan worden en van banaan als het om groene bakbananen gaat. In Indische gerechten wordt de banaan meestal pisang genoemd, dit is het Maleisische woord voor deze vrucht.

Fruit, groente of kruid?
Een bananenplant of bananenboom is in werkelijkheid een kruid, dit is tevens 's werelds grootste kruid (kruidachtige). Volgens de tuinbouwkundige definitie wordt de banaan echter tot de groenten gerekend. Maar volgens de culinaire definitie is het echter een vrucht, omdat de banaan als nagerecht dan wel als lekker tussendoortje wordt gegeten. Bekende desserts met bananen zijn onder meer: bananenmilkshakes, banaansplit, ijs en sorbet van banaan of gewoon op de barbecue overgoten met wat Amaretto of Whisky. Er bestaat zelfs bananen chips, gedroogde bananen schijfjes zeg maar. Een bekende bananen drank met alcohol is Pisang.

Meer over de vitamines en voedingsstoffen die bananen bevatten vindt je op:
Uit welk fruit haal je de meeste voedingswaarden en vitamines?Trefwoorden: André van Duin, bananenboom, bananenplant, bacove, kruid, groenten, banaan, bananen, Suriname, fruit, Pisang, rechte banaan, weetjes, wiki, vrucht, youtube, liedje, muziekclip, vrucht, plant, boom, tros bananen, zwaartekracht, zon, boterhamdoos, Maleisisch woord voor banaan = Pisang, foto, uitleg, wiki, info, informatie, culinaire definitie, betekenis, definitie, nagerecht, chemische fototropische Auxine, barbecue, barbecue, maancirkel, krom, gebogen, quizvragen, quiz, vragen, antwoorden, vraag en antwoord, biologie, plantkunde, licht, groeien, zwaartekracht, zonlicht, wat is fotosynthese, waarom is een banaan krom?

No comments:

Post a Comment

Most popular items on this website in the past week: