Search in the ArchiVision Directory:

Loading

Schaadt taurine in energy drinks de gezondheid?

energie drankjes
Er zijn al veel studies gedaan naar de schadelijke effecten van zogenaamde energiedrankjes.
Een Amerikaanse studie heeft aangetoond dat studenten die regelmatig energie drankjes drinken vaker risicogedrag beïnvloeden. Zo zouden de regelmatige gebruikers tot drie keer meer aangeven dat ze het voorbije jaar rookten, misbruik maakten van geneesmiddelen of betrokken waren in een vechtpartij. Ze dronken zes dagen per maand een energie drankje. Er deden 795 studenten mee aan die enquête.
Uit een ander Amerikaans onderzoek blijkt dat de bloeddruk en het hartritme van gezonde volwassen personen stijgen na het drinken van 2 blikjes. De onderzoekers raden personen met een hoge bloeddruk en / of hartaandoeningen aan om energiedrankjes te vermijden tot er meer onderzoek gedaan is naar die drankjes.
Deze studie geldt voor alle drankjes die een zekere hoeveelheid taurine en cafeïne bevatten. De hoeveelheid cafeïne komt overeen met minstens 5 kopjes koffie. De taurine is één van de belangrijkste nutriënten voor het hart en wordt al van nature aangemaakt door de mens. Taurine versterkt de hartspier en speelt een belangrijke rol in het contractiemechanisme van het hart. Het houdt tevens de mineralenbalans van de cel in stand (kalium en magnesium binnen de cel en natrium en calcium buiten de cel), wat van groot belang is voor de functionaliteit van de hartspier. Er zijn aanwijzingen dat hartritmestoornissen een symptoom zijn van taurinedeficiëntie (een tekort is niet goed maar een overvloed zeker niet goed). Dit zijn de voornaamste bestanddelen komende, uit deze blikjes, die de bloeddruk en de hartfunctie beïnvloeden. We vragen ons dan ook af wat dit zal geven aan hart en vaat ziektes in de komende 20 jaar, want er zijn veel jongeren die nu veel van deze drankjes drinken zonder te beseffen wat de gevolgen zijn voor hun hart en zeker op latere leeftijd.

Energy drinks en alcohol
Alcohol en energiedrank is ook iets dat vaak voorkomt bij de jeugd die op café of in de discotheek rondhangen. Maar wist je dat de energiedrank u beter doet voelen, zodat u niet beseft dat u al lang dronken moest zijn. De alcohol wordt zelfs nog rapper in het bloed opgenomen en rond verspreid. Het wordt zelfs heel gevaarlijk als u zich nog lekker voelt na een aantal pintjes en redbull’s. Het is namelijk bewezen dat je nog minder reactie- en inschattingsvermogen hebt na het drinken van energy drinks + alcohol dan dat je enkel een paar pintjes op hebt. Hierdoor voelt men zich nog altijd lekker en denkt dat men meer aan kan zoals met de auto rijden bijvoorbeeld.

Hart- en herseninfarten
Uit een kleinschalige test bij 30 studenten tussen 20 en 24 jaar in Australië bleek het drinken van één drankje per dag (250 ml) genoeg om de viscositeit (kleverigheid) van het bloed te verhogen en daardoor een hoger risico te krijgen op bloedklonters die bv. kunnen leiden tot een hart- of herseninfarct.
Het is dus duidelijk dat een uitputting bestrijden met (enkel) energiedrankjes niet zo'n goed idee is. Het is beter om een volledige uitputting te voorkomen of te zorgen voor rust achteraf (bv. na een sportprestatie). Een sportdrankje kan dan, maar je moet nergens mee overdrijven.
Het gebruik van die drankjes als middel om je 'vleugels' te geven in de disco, is in ieder geval niet aan te bevelen.

Studies die het tegendeel willen bewijzen
Op de website: http://www.efsa.europa.eu staat echter dat het EFSA ( European Food Safety Authority) het tegendeel kan bewijzen aan de hand van hun eigen studies door een panel.

OIVO wil de energiedrankjes verbieden voor jongeren onder de 16 jaar
Het OIVO (Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties) pleit voor een verbod van energiedrankjes voor personen jonger dan 16 jaar. Andere voorwaarden die deze organisatie oplegt zijn: ettiketen met de symptomen bij het drinken van energiedrankjes en de verhoogde risisco's bij het samen drinken van alcohol. Reclame op de drankjes zou ook verboden moeten worden volgens het OIVO. De verkoop van energiedrankjes in België verhoogt jaarlijks met 10 procent. In 2010 werden er in België alleen al 70 miljoen energiedrankjes verkocht. Klik hier voor meer informatie over het onderzoek van het OIVO (PDF-bestand)

Besluit
Voor ons zou het gerust tussen de lijst van softdrugs mogen staan, zodat mensen zouden beseffen dat te veel van deze drankjes niet goed is voor hun gezondheid. En wilt u toch nog zondigen na dit te lezen, doe dit dan met mate.

nota: de resultaten van bovenstaande studies in het eerste onderdeel van deze tekst zijn afkomstig uit een Amerikaanse enquete  (bron: http://www.hln.been testen uit Australia die niet nader bekend zijn. Maar er is wel een Belgische publicatie verschenen omtrent energie dranken, het gaat om de PUBLICATIE VAN DE HOGE GEZONDHEIDSRAAD nr. 8622, die gebaseerd is op meerdere binnenlandse en buitenlandse studies (vooral binnen de Europese Landen). U vindt er uitgebreide informatie over hun aanbevelingen, conclusies, uitwerking en argumentaties. Alle studies zijn technisch en medisch ondersteunt alsook alle referenties zijn er in opgenomen.

No comments:

Post a Comment

Most popular items on this website in the past week: