Search in the ArchiVision Directory:

Loading

HET IDEALE KANTOOR (zit ik goed?) - Ergonomie op het werk

Een goede bureauopstelling kan uw werkcomfort aanzienlijk verhogen en vervelende medische klachten voorkomen in deze bijdrage leest u hoe het moet, aan de hand van vijf praktische tips.

DE BUREAUSTOEL
De stoel is aangepast aan de lichaamslengte of spoel in de hoogte verstelbaar. Eventuele armleuningen moeten eveneens aanpasbaar zijn. Bij de optimale stoelhoogte vormen de bovenbenen een horizontale lijn. De onderbenen staan in een hoek van 90 graden ten opzichte van de bovenbenen. De armleuningen staan op gelijke hoogte met het blad van het bureaumeubel.

HET BUREAUMEUBEL
Om te controleren of de werkhoogte van uw bureau optimaal is, legt u de onderarman horizontaal op het werkblad, terwijl u op uw bureaustoel zit. In de ideale situatie vormen de boven- en onderarmen een hoek van 90 graden. Het werkblad van uw bureau moet breed genoeg zijn om tussen de computer en uw ogen minstens 50 tot 70 cm afstand te kunnen laten (afhankelijk van de schermgrootte).

HET COMPUTERKLAVIER
Plaats het computerklavier bij voorkeur vlak of slechts licht hellend, en voorzie de nodige ruimte om polsen en voorarmen te laten rusten. Het klavier staat op ideale hoogte indien de ellebogen bij mooi rechte shouders een hoek van 90 graden vormen, en wanneer armen, polsen en handen in één rechte lijn lopen. De polsen, vingers, armen en schouders worden in deze houding minimaal belast.

DE VERLICHTING
Om hinderlijke lichtreflectie te voorkomen plaatst u het bureaumeubel bij voorkeur dwars ten opzichte van het raam en op zo groot mogelijke afstand van het raam. Kies ook voor een onrechtstreekse, bij voorkeur afgeschermde kunstverlichting die niet reflecteert in het computerscherm en evenmin in de ogen schijnt.

HET COMPUTERSCHERM
Plaats het computerscherm recht voor u, met de menubalk op ooghoogte, en op een afstand van 50 tot 70 cm (afhankelijk van de schermgrootte). Deze opstelling laat u toe zowel hoofd, nek als rug mooi recht, in de minst belastbare positie te houden.

Zo ziet de ideale houding aan de computer eruit.

Met dank aan IKMO, preventieadviseur ergonomie Mark Houtekiet, Sint-Clarastraat 48 bis, 8000 Brugge, telefoon: 050 / 44 06 92, fax: 050 / 44 07 58.
Uit: Zelfstandig Ondernemen (11 april 2000) uit de rubriek: ZO Praktijk

Ferrari F430 Spider review

De meest recente Ferrari, de F430 Spider, is een roadster met een V8 motor. Deze sportauto biedt een unieke combinatie van extreme prestaties en rijden zonder dak. Deze super-machine is uitgerust met dezelfde 4.3-liter als de F430 coupé. De Spider heeft een topsnelheid van meer dan 310 km/u en gaat van 0 tot 100 km in 4,1 seconden.

Deze hoogstaande prestaties werden bekomen door technieken die men terug vindt in de Formule 1. Het circuit is nog steeds het terrein voor Ferrari om aan onderzoek en ontwikkeling te doen.

De belangrijkste verbeteringen zijn een verhoging van 10 procent torsiestijfheid bij het chassis. De bediening en wegligging leunen aan bij de betere standaarden, terwijl het elektronische differentieel er voor zorgt dat de 490 pk uit de V8 op een efficiënte manier op de weg wordt overgebracht.

Nieuwe generatie Mercedes B-klasse gaat de ECO-toer


De nieuwe Mercedes B-Klasse verenigt het beste van verschillende autoconcepten. Hij is compact en toch ruim tegelijk. De nieuwe generatie Sports Tourer heeft nu een nog prachtiger design en meer technische innovaties. Achteraan zorgt de nieuw gevormde achterbumper voor een sportief accent. De achterlichten zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar dankzij het adaptieve remlicht ook uiterst nuttig: bij een noodstop van meer dan 50 km/u knipperen de remlichten meermaals per seconde om zo achterliggende voertuigen te waarschuwen. Er is assistentie bij het parkeren en tal van muziek aansluiting. Hij gaat zelfs de eco-toer op. Je kan namelijk tijdens het rijden overschakelen van benzine naar aardgas. Deze B-klasse is zelfs uitgerust met de ECO-start/stop-functie, dit systeem kreeg de titel BlueEfficiency, die u efficiënt door het verkeer zal leiden.

Assistentie bij het parkeren
Het parkeren kunt u overlaten aan de actieve parkeerassistent (extra uitrusting). Zodra het systeem een parkeerruimte herkent, kunt u de achteruit inschakelen en bevestigen dat u wilt parkeren. Daarna hoeft u alleen nog maar met het gas- en rempedaal de snelheid onder controle te houden. Het systeem neemt automatisch de stuurbewegingen van u over, en in een mum van tijd staat uw B-Klasse geparkeerd.

Music Maestro
De nieuwe optionele telematicageneratie beschikt standaard over een Aux-In aansluiting en via Audio 20 ook over Bluetooth. Aan de optionele media-interface kunt u bijvoorbeeld uw mp3-speler, iPod of externe harde schijf aansluiten.

ECO-start/stop-functie
Wat is dit voor iets. Wel met de crisis en de olieprijs in het achterhoofd hebben de jongens van Mercedes een mechanisme ingebouwd om zo efficiënt mogelijk met de brandstof om te springen. Bij de B 160 BlueEfficiency en de B 180 BlueEfficiency doet de ECO-start/stop-functie het brandstofverbruik dalen, waardoor ook de emissie vermindert. Wanneer u bijvoorbeeld aan het rode licht of in de file in neutraal schakelt, wordt de motor automatisch uitgeschakeld. Zodra u opnieuw schakelt of de voet van het rempedaal neemt, wordt de motor in fracties van een seconde opnieuw ingeschakeld.

Design
Het oog wil ook wat. De B-klasse heeft een dynamisch karakter en dit vindt je dan ook terug in het design. De motorkap loopt als een wig over in de brede radiatorrooster. De grote luchtinlaten in de bumpers en de uitgesproken wielkasten beklemtonen het sportieve. De chroom-lijnen zetten het sportieve nog wat meer in de verf, zijn looks stralen kracht uit.

Veiligheid eerst
De actieve bochtverlichting, een onderdeel van de optionele bi-xenonkoplampen, volgt de bewegingen van uw stuurwiel tijdens het rijden. Zo kunnen bochten tot maximaal 90%, zo'n 25 meter verder, worden verlicht. Zodra u afslaat, wordt ook de statische bochtverlichting ingeschakeld.

Ruimte
Standaard kan de achterbank in de verhouding 1/3 en 2/3 neergeklapt worden. Wanneer u de achterzetels helemaal naar voren klapt, beschikt u in een handomdraai over een volledig vlakke laadvloer. Bovendien kunt u de laadvloer 8,5 cm verlagen zo verkrijgt u een nog groter laadvolume.

Benzine of aardgas
Met een druk op de knop van het multifunctioneel stuurwiel kunt u in de B-klasse, model B 180 NGT BlueEfficiency overschakelen van benzine naar aardgasaandrijving, zelfs tijdens het rijden. Dat heeft naast economische ook ecologische voordelen: aardgas kan zonder milieubelastend verwerkingsprocedure meteen als brandstof worden gebruikt.

Werken pijnstillers echt of verdwijnt hoofdpijn meestal vanzelf?

aspirine tegen hoofdpijn
Ik heb altijd zo'n vermoeden dat hoofdpijn die verdwijnt een paar uur nadat je een aspirine genomen hebt uit zichzelf ook wel weggegaan zou zijn. Er is echter geen parallel universum om dit te controleren, dus ben ik toch maar blijven geloven in de wonderen van de medische wetenschap. Nu ik wat meer onderzoek gedaan heb, denk ik dat ik toch wat te goedgelovig ben geweest. In de loop der jaren zijn er heel veel klinische studies gedaan die de werking van pijnstillers vergelijken met placebo's. De resultaten zijn door dr. Andrew Moore en zijn collega's van de Pain Research Unit van het Churchill Hospital in Oxford in een tabel gegoten. Zij onderzochten het aantal mensen dat het medicijn moest nemen om bij één persoon resultaat te hebben. Bij een medicijn dat echt werkt, heeft iedereen die het inneemt ook resultaat. Minder goede medicijnen scoren slechter. Het pijnlijke resultaat is dat voor alle producten die vrij te verkrijgen zijn in de apotheek voor middelmatige tot zware pijn meer dan 2 mensen het moeten slikken om bij één persoon resultaat te hebben: met andere woorden: als je ze inneemt, is de kans niet zo groot dat je je beter zult voelen. De meeste paracetamoltabletten van 500 mg moeten door 4 mensen genomen worden. De 'nieuwe kracht om snel je ellende te verdrijven' - combinaties zoals aspirine met codeïne hebben zelfs maar effect op 1 van de 5 mensen. Ibuprofen scoort iets beter met ongeveer 2,5 en dat betekent dat ongeveer veertig procent van de mensen die het innemen ook werkelijk veel resultaten zal hebben. Maar ook al heb je niet veel resultaat, je hebt wel kans dat de pijn vermindert en het kan altijd zijn dat jij net één van die mensen bent die wel goed op het product reageert. Wees alleen niet verbaasd als je zware spanningshoofdpijn niet zo snel verdwijnt als in de reclame wordt beloofd.

Waarom worden en leven mensen steeds langer?

Lange tijd is de mensheid gekrompen. De geleidelijke evolutie heeft ervoor gezorgd dat de mens de laatst 200.000 jaar korter is geworden. Antropologen denken dat we ons hebben aangepast doordat kracht en macht steeds minder afhangen van ons lichaam, maar van technische hulpmiddelen. Dat mensen langer worden, is echt iets van de laatste eeuw. Voeding en welstand spelen daarbij een belangrijke rol. Beter voedsel is gelijk aan meer vitaminen en andere nuttige stoffen voor ons lichaam. Nu vreest men voor de botten van de nieuwere generatie want de groei van botten loopt soms achter op de rest van het lichaam die zich sneller kan vormen. Dit vertaalt zich soms al op jonge leeftijd in gewrichtspijnen.

Vroeger waren welvarende mensen ook al langer, maar er waren meer armen en nam men dus aan dat de mensen vroeger kleiner waren. De rijkeren hadden, in tegendeel tot de armere klasse, voedzamer voedsel dan de armere mensen. Bij opgravingen in de Sint-Servaas in Maastricht bleek dat mensen die welgesteld waren en binnen in de kerk begraven werden, langer waren dan gemiddeld. Ook nu nog zijn kinderen uit een lagere economische klasse meestal korter en in de lengtestatistieken zitten duidelijk dips vanwege de crisis van de jaren dertig en de tweede wereldoorlog. De conclusie is: hoe beter de voedingsmiddelen, en vooral dan tijdens de jeugd, hoe langer de mensen worden.

De levensverwachting is in vergelijking met de middeleeuwen ook drastisch verhoogt met alle gevolgen van dien. Nu vallen er menselijke functies stil in het menselijk lichaam, denk maar aan verminderde hersenactiviteit bij ouderen, alzheimer is een soort ziektebeeld hiervan. Het menselijk hart houdt het soms ook minder lang vol dan de rest van het lichaam. Daarom zijn er meer gevallen die op oudere leeftijd een hart-infarct krijgen. Een andere reden dat we langer leven zijn de betere medicijnen tegen ziektes. Betere operaties en allerhande andere behandelingen. Vroeger ging meer dan 50% van de bevolking dood aan bronchitis of een eenvoudige griep. Dit is nu bijna ondenkbaar. Een betere voeding en zuiver water heeft de volksgezondheid zeker geholpen. Er zijn ook veel minder mensen die zeer zwaar werk verrichten. Doch men kan er niet omheen kijken dat er meer en meer dodelijke ongevallen gebeuren op de autowegen. En wat de moderne maatschappij aan nieuwe ziektes zal creëren daar zijn we ook nog niet helemaal uit. Maar het staat als een paal boven water dat vervuilde lucht en kernafval de gezondheid van de mensen zeker niet ten goede komt. Welke evolutie we nu meemaken daar hebben we voorlopig nog het raden naar.
De evolutie van de mens

Waarom worden mannen vaker kaal dan vrouwen?

kaal hoofd
Het hormoon testosteron bij mannen zorgt voor de lichaamsbeharing. Hoe meer testosteron een man heeft, hoe meer haren er in zijn neus, in zijn oren en op zijn borst, armen en benen groeien. Het hormoon reguleert ook de groei van spieren en de sterkte van botten. Het zorgt in de puberteit voor het verlagen van de stem en ontwikkeling van geslachtsorganen. Testosteron kan in het lichaam worden omgezet in dihydrotestosteron (DHT). Die stof versnelt de haargroeicyclus, waardoor hoofdhaar eerder afsterft en uitvalt. Het gevolg is gedeeltelijke of volledige kaalheid.

Search Engine Friendly Pages for Google, Yahoo!, MSN and AltaVista

There is no point in building a website unless there are visitors coming in. A major source of traffic for most sites on the Internet is search engines like Google, Yahoo!, MSN, AltaVista and so on. Hence, by designing a search engine friendly site, you will be able to rank easily in search engines and obtain more visitors.

Major search engines use programs called crawlers or robots to index websites to list on their search result pages. They follow links to a page, reads the content of the page and record it in their own database, pulling up the listing as people search for it.

If you want to make your site indexed easily, you should avoid using frames on your website. Frames will only confuse search engine robots and they might even abandon your site because of that. Moreover, frames make it difficult for users to bookmark a specific page on your site without using long, complicated scripts.

Do not present important information in Flash movies or in images. Search engine robots can only read text on your source code so if you present important words in Flash movies and images rather than textual form, your search engine ranking will be affected dramatically.

Use meta tags accordingly on each and every page of your site so that search engine robots know at first glance what that particular page is about and whether or not to index it. By using meta tags, you are making the search engine robot's job easier so they will crawl and index your site more frequently.

Stop using wrong HTML tags like to style your page. Use CSS (Cascading Style Sheets) instead because they are more effective and efficient. By using CSS, you can eliminate redundant HTML tags and make your pages much lighter and faster to load.

More traffic tips:
Your website in all your mails
How to use keywords in the right way to get lots of traffic
5 Ways to Keep Visitors Coming Back

28-jarige Albert Gonzalez (alias Segvec, j4guar17 en soupnazi) bemachtigt gegevens van 130 miljoen kredietkaarten

Albert Gonzalez
Fraudeur was informant van geheime dienst.
Het brein achter de megadiefstal van kredietkaartgegevens in de Verenigde Staten blijkt een waar computerwonder te zijn. De 28-jarige Albert Gonzalez stopte na het middelbaar met school en leerde zichzelf de verfijndste kneepjes van het vak. Toen hij in 2003 een eerste keer op computerinbraken betrapt werd, ontliep hij zij straf door informant te worden voor de Amerikaanse geheime dienst. Maar achter hun rug bleef hij zich op criminele wijze verrijken, blijkt nu.

Speurders omschrijven het werk van Gonzalez als de grootste gegevensdiefstal die ooit aan het licht is gekomen. Tussen oktober 2006 en mei 2008 bemachtigde hij samen met twee Russische handlangers vertrouwelijke data van 130 miljoen betaalkaarten: nummers, vervaldata en in 20% van de gevallen ook de naam van de houder. Het is zo goed als zeker dat hij die informatie niet zelf gebruikte om rekeningen te plunderen, maar ze in pakketten doorverkocht. Bekend is dat er een welig tierende zwarte markt wordt geboden, naargelang de limiet van de kredietlijn en de volledigheid van de gegevens.

Supermarkten
Het grootste slachtoffer was Heartland Payment Systems, n van de grootste beheerders van elektronisch betaalverkeer in de wereld. En daarnaast spitste het trio zich toe op Amerikaanse supermarkt-ketens . De officiële aanklacht tegen Gonzalez en zijn kompanen vermeldt 7Eleven en Hannaford Brothers - waartoe Delhaize-dochter Sweetbay behoort - om dat zij zelf al openlijk over de diefstal communiceerden, maar houdt de twee andere firma's geheim. Atos Worldline, het moederbedrijf van het Belgische Banksys, liet gisteren weten dat ook een klein aantal Belgische kaarten preventief geblokkeerd werd omdat ze in de gehackte bestanden voorkwamen. Maar het bedrijf beklemtoont dat betaalkaarten bij ons over betere veiligheidssystemen beschikken - zo kan een betaling hier niet meer met een simpele handtekening gebeuren.

Stiekeme toegang
Gonzalez, die zich bediende van schuilnamen als 'Segvec', 'j4guar17' en 'soupnazi' - een verwijzing naar een personage uit de televisiereeks Seinfield - was degene die de computerprogramma's ontwierp waarmee de inbraken mogelijk werden. "En daarbij bewees hij een vaardigheid die we nog maar zelden hebben gezien", zegt een speurder bijna bewonderend. Hij testte eerst een twintigtal antivirusprogramma's uit op zijn creaties, om zeker te zijn dat ze die konden doorstaan. Terwijl de Russen daarmee de gegevens bemachtigden, installeerde hij bovendien software op de gekraakte systemen die hem ook later nog ene stiekeme toegang zou geven. En om te beletten dat de inbraak al te makkelijk zou opgemerkt worden, voegde hij daar snufjes aan toe die de opvallendste sporen van de diefstal wegveegden.

35 jaar cel
En voordeel hadden de speurders echter wel: toen de megadiefstal in zijn richting bleek te wijzen, zat Gonzalez al in de cel voor een reeks eerdere computerinbraken. De eerste keer dat hij daarop betrapt was - als lid van een 26-koppige bende - kon hij nog aan de gevangenis ontsnappen in ruil voor een rol als informant. Maar kort nadat de geheime dienst in 2004 een netwerk hielp oprollen, zat hij zelf alweer tot over zijn oren in de criminaliteit.
Volgens het Amerikaanse blad Wired pochte hij tegen collega-hackers dat hij zijn opbrengsten nog amper kon tellen en spendeerde hij ooit 50.500 euro om zijn verjaardag te vieren. Nu riskeert Gonzalez echter 35 jaar achter de tralies, net als zijn Russische handlangers. Al zijn die vooralsnog spoorloos.

Tips to keep Visitors coming back to your Website

A lot of successful websites depend on returning visitors to account for a major part of their traffic. Returning visitors are easier to convert into paying customers because the more often they return to a site, the more trust they have in that site.

We keep your visitors coming back to your site with the following tips:

1. Start a forum, chat room or shoutbox
When you start a forum, chat room or shoutbox, you are providing your visitors a place to voice their opinions and interact with their peers, all of them are visitors of your site. As conversations build up, a sense of community will also follow and your visitors will come back to your site because they want to know the opinion of other visitors even days later.

2. Start a web log (blog)
Keep an online journal, or a blog, on your site and keep it updated with latest news about yourself. Human beings are curious creatures and they will keep their eyes glued to the monitor if you post fresh news frequently. You will also build up your credibility as you are proving to them that there is also a real life person behind the website. The more human a website or a blog is the more visitors will believe your posts and want to be involved in what you have to say.

3. Carry out polls or surveys
Polls and surveys are other forms of interaction that you should definitely consider adding to your site. They provide a quick way for visitors to voice their opinions and to get involved in your website. Be sure to publish polls or surveys that are strongly relevant to the target market of your website to keep them interested to find out about the results. People found your website after search about a specific topic in a search engine like Google. So the poll should be about the topics that visitors searching for.

4. Entertainment like: puzzles, quizzes, bets, competitions and games
Just imagine how many office workers procrastinate at work every day, and you will be able to gauge how many people will keep visiting your site if you provide a very interesting or addicting way of entertainment. You can also hold competitions to award the high score winner to keep people trying continuously to earn the prize.

5. Update frequently with good fresh content
Update your site frequently with fresh and good content. Every time your visitors come back, they will have something new to read on your site. This is the most widely known and most effective method of attracting returning visitors, but this is also the least carried out one because of the laziness of webmasters. No one will want to browse a website that looks exactly the same as over a year, so keep your site updated with fresh content!

More traffic tips:
Your website in all your mails
How to use keywords in the right way to get lots of traffic
Search Engine Friendly Pages

Waar komt het @ - symbool vandaan? - uitleg en betekenis over het 'apenstaartje'

het @-symbool, the @-sign, the @-symbol, the at symbol, the at sign, het at symbool, drawing, black and white, tekening, zwart wit
Zo ziet het @-symbool er uit
ook wel bekend als het 'apenstaartje'
Het @-teken (ook wel 'at-sign' of 'apenstaartje' genoemd) is eigenlijk al eeuwen oud. Oude schrijvers gebruikten in de oudheid al allerlei krullen om afkortingen aan te geven. In de Middeleeuwen werd het gebruikt om het Latijnse ad, dat 'op' of 'naar' betekent, te vervangen. Het teken werd aan het eind van de Middeleeuwen gebruikt voor inhoudsmaten en valuta. In de twintigste eeuw gebruikten boekhouders dit teken om prijzen aan te geven. Het @-symbool betekent in deze zin dan: 'voor een stukprijs van', of in het Engels 'at'.

Vandaag kennen we het @-symbool eerder als een teken dat op het klavier van onze PC staat. Maar hoe komt dit?

Geschiedenis van het @-symbool
De Amerikaanse computerprogrammeur Ray Tomlinson had in 1971 een symbool nodig toen hij een systeem voor e-mail bedacht. Hij wilde een teken om de locatie of de afkomt van iemand aan te duiden. Het moest een teken zijn dat nooit in een naam zou kunnen voorkomen, maar het moest wel universeel ogen en aanvoelen. Zo verscheen het @-symbool op de meeste toetsenborden. Het werd al uitgesproken als 'at', zodat je kon spreken van 'the President at the whitehouse'. Tegenwoordig kunnen we niet meer zien van welke streek, een persoon of e-mail afkomstig is. Dit doordat wat achter het @-symbool staat meestal een naam van een host-provider is, meer bepaald het bedrijf die de server-ruimte aanbied waar uw e-mail berichten binnenkomen of van waar ze verzonden worden.

In andere talen heeft het symbool soms een geheel andere betekenis, zoals arrobase (Frans: afgeleid van een Arabische inhoudsmaat), klammeraffe (Duits: slingeraap) en chiocciola (Italiaans: slak).

Onze Aarde in cijfers 2010

Onze onwaarschijnlijk mooie maar kwetsbare aarde draait dagelijks rond de zon en zorgt voor 4 seizoenen per jaar. Je vindt er tal van broodnodige mineralen voor mensen, dieren en planten en bomen. De atmosfeer zorgt ervoor dat we lucht kunnen inademen en het water op de aarde zorgt ervoor dat we onze dorst kunnen lessen. Omdat deze unieke planeet broodnodige elementen bezit voor mens en dier is het onze taak om er als meest geavanceerde levensvorm op aarde er voor te zorgen dat deze aarde een bron blijft van leven. Daarom sommen we voor u een aantal merkwaardige feiten op:

De totale oppervlakte van de aarde telt 510 miljoen km².
De omtrek van de aarde bij de evenaar is 40176 km.
De doorsnede: 12.714 km (gemeten van de Noordpool naar Zuidpool).
Het totale wateroppervlakte op de aarde telt 360 miljoen km².
De hoogste berg, de Mount Everest is 8882 meter hoogt en is gelegen in het Himalaya-gebergte, Azië.
Het diepste punt in de oceaan bevindt zich in de Marianen Trog op 11034 meter diepte in de Stille Oceaan.
De Nijl is de langste rivier en is 6671 km lang en is gelegen in Egypte, Afrika.
De Kaspische Zee, het grootste meer op aarde ligt op de grens tussen Europa en Azië en is 438.690 km² groot.
De Sahara in Afrika is de grootste woestijn met een oppervlakte van 8 miljoen km².
De langste bergketen zo'n 7000 km lang vindt u terug in het Andes gebergte (Zuid-Amerika).
Azië is het grootste werelddeel met zo'n 44 miljoen km² (inclusief eilanden).
Australië daarin tegen is het kleinste werelddeel met een oppervlakte van 7,6 miljoen km².
De Stille Oceaan die een oppervlakte beslaat van 181 miljoen kilometer is de grootste oceaan en scheidt Amerika en Azië van Europa en Afrika.
De warmste plek ooit gemeten ligt bij Al Aziziyah (in de Sahara-woestijn) er werd toen een temperatuur gemeten van 58° Celsius.
De koudste plek: -89° C, ligt bij Vostok (op Antarctica).
Het aantal mensen die op aarde rondlopen telde op 7 januari 2009 zo'n 6,79 miljard.
het aantal diersoorten word geschat tussen de 5 en de 10 miljoen (vooral insecten), waarvan er 1,3 miljoen bekend zijn.
Het aantal plantensoorten: ongeveer 1 miljoen, zijn nog maar voor een derde (zo'n 300.000 soorten) bekend.
De afstand tussen de Aarde en de zon bedraagt gemiddeld 150 miljoen kilometer.
De afstand tussen de Aarde en de maan bedraagt gemiddeld 384.400 kilometer.

Most popular items on this website in the past week: