Search in the ArchiVision Directory:

Loading

Aneroïde barometer (Aneroïdebarometer), betekenis (Nederlands)

Wat is een aneroïde barometer? - definitie
Een Aneroïdebarometer is een metaalbarometer, die door middel van een vrijwel luchtledig gepompte doos de luchtdruk registreert. Het meet de luchtdrukverschillen. De mate van samendrukking van de doos door de omringende lucht wordt met behulp van een naald op een verdeling afgelezen. De Barometer werkt op het principe van in serie geschakelde aneroïde (luchtledige) doosjes of capsules (de zogenaamde doosjes van Vidi). Deze doosjes zijn meestal vervaardigd uit fosfor-brons of beryllium-koper. Bij stijgende luchtdruk wordt het doosje meer ingedrukt, bij lage luchtdruk minder. Via een hefboom-systeem worden deze veranderingen over gebracht naar een naald die over een schaalverdeling beweegt. De meeste huisbarometers zijn aneroïde barometers. In de landmeetkunde (barometrische hoogtemetingen) doen geperfectioneerde barometers van dit systeem (aneroïde van Paulin) dienst om de hoogteligging van verschillende punten te bepalen. Een barometer bevat meestal kwik, de aneroïdebarometer bevat geen kwik. De aneroïde barometer wordt uitsluitend gebruikt om weervoorspellingen op te meten en te registreren.

Andere soorten:
Aneroïde barometer van Fues
Een aneroïde barometer met analoge aflezing, waarvan het meetelement bestaat uit een aantal gekoppelde, boven op elkaar bevestigde, luchtledige platte dozen (doos van Vidi) van berylliumkoper. De verandering van de luchtdruk wordt, door middel van een hefboomstelsel vergroot en door een wijzer aangegeven. De schaalverdeling loopt van 920 tot 108 hectoPascal (hPa) en is onderverdeeld in eenheden van 1 hectoPascal (deze eenheid komt overeen met de millibar (mbar).

Aneroïde barometer van Negretti en Zambra
Precisie aneroïde barometer met digitale aanwijzing. Het instrument bestaat uit een pakket van dozen van Vidi. Het verschil met de aneroïde barometer van Fuess is dat de vervorming van de dozen van Vidi in dit geval niet door middel van een complex vertragingsmechanisme vergroot wordt weergeven op een schaal. Met behulp van een stift wordt direct de indrukking van de Vidi-dozen via een stift en een hefboom overgebracht op een schaalverdeling. Deze barometer reageert daardoor soepel en is bovendien minder gevoelig voor onnauwkeurigheden die kunnen optreden bij het verlopen van het instrument.

2 comments:

Anonymous said...

Veryy good post! We will be linking to this great post on our site.
Keep up tthe good writing.

Anonymous said...

Heyy there this is kind of of off topic but I wwas wondering
if bllogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.
I'm starting a blog soon but have nno coding expertise sso
I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

Post a Comment

Most popular items on this website in the past week: