Search in the ArchiVision Directory:

Loading

HET IDEALE KANTOOR (zit ik goed?) - Ergonomie op het werk

Een goede bureauopstelling kan uw werkcomfort aanzienlijk verhogen en vervelende medische klachten voorkomen in deze bijdrage leest u hoe het moet, aan de hand van vijf praktische tips.

DE BUREAUSTOEL
De stoel is aangepast aan de lichaamslengte of spoel in de hoogte verstelbaar. Eventuele armleuningen moeten eveneens aanpasbaar zijn. Bij de optimale stoelhoogte vormen de bovenbenen een horizontale lijn. De onderbenen staan in een hoek van 90 graden ten opzichte van de bovenbenen. De armleuningen staan op gelijke hoogte met het blad van het bureaumeubel.

HET BUREAUMEUBEL
Om te controleren of de werkhoogte van uw bureau optimaal is, legt u de onderarman horizontaal op het werkblad, terwijl u op uw bureaustoel zit. In de ideale situatie vormen de boven- en onderarmen een hoek van 90 graden. Het werkblad van uw bureau moet breed genoeg zijn om tussen de computer en uw ogen minstens 50 tot 70 cm afstand te kunnen laten (afhankelijk van de schermgrootte).

HET COMPUTERKLAVIER
Plaats het computerklavier bij voorkeur vlak of slechts licht hellend, en voorzie de nodige ruimte om polsen en voorarmen te laten rusten. Het klavier staat op ideale hoogte indien de ellebogen bij mooi rechte shouders een hoek van 90 graden vormen, en wanneer armen, polsen en handen in één rechte lijn lopen. De polsen, vingers, armen en schouders worden in deze houding minimaal belast.

DE VERLICHTING
Om hinderlijke lichtreflectie te voorkomen plaatst u het bureaumeubel bij voorkeur dwars ten opzichte van het raam en op zo groot mogelijke afstand van het raam. Kies ook voor een onrechtstreekse, bij voorkeur afgeschermde kunstverlichting die niet reflecteert in het computerscherm en evenmin in de ogen schijnt.

HET COMPUTERSCHERM
Plaats het computerscherm recht voor u, met de menubalk op ooghoogte, en op een afstand van 50 tot 70 cm (afhankelijk van de schermgrootte). Deze opstelling laat u toe zowel hoofd, nek als rug mooi recht, in de minst belastbare positie te houden.

Zo ziet de ideale houding aan de computer eruit.

Met dank aan IKMO, preventieadviseur ergonomie Mark Houtekiet, Sint-Clarastraat 48 bis, 8000 Brugge, telefoon: 050 / 44 06 92, fax: 050 / 44 07 58.
Uit: Zelfstandig Ondernemen (11 april 2000) uit de rubriek: ZO Praktijk

No comments:

Post a Comment

Most popular items on this website in the past week: