Search in the ArchiVision Directory:

Loading

28-jarige Albert Gonzalez (alias Segvec, j4guar17 en soupnazi) bemachtigt gegevens van 130 miljoen kredietkaarten

Albert Gonzalez
Fraudeur was informant van geheime dienst.
Het brein achter de megadiefstal van kredietkaartgegevens in de Verenigde Staten blijkt een waar computerwonder te zijn. De 28-jarige Albert Gonzalez stopte na het middelbaar met school en leerde zichzelf de verfijndste kneepjes van het vak. Toen hij in 2003 een eerste keer op computerinbraken betrapt werd, ontliep hij zij straf door informant te worden voor de Amerikaanse geheime dienst. Maar achter hun rug bleef hij zich op criminele wijze verrijken, blijkt nu.

Speurders omschrijven het werk van Gonzalez als de grootste gegevensdiefstal die ooit aan het licht is gekomen. Tussen oktober 2006 en mei 2008 bemachtigde hij samen met twee Russische handlangers vertrouwelijke data van 130 miljoen betaalkaarten: nummers, vervaldata en in 20% van de gevallen ook de naam van de houder. Het is zo goed als zeker dat hij die informatie niet zelf gebruikte om rekeningen te plunderen, maar ze in pakketten doorverkocht. Bekend is dat er een welig tierende zwarte markt wordt geboden, naargelang de limiet van de kredietlijn en de volledigheid van de gegevens.

Supermarkten
Het grootste slachtoffer was Heartland Payment Systems, n van de grootste beheerders van elektronisch betaalverkeer in de wereld. En daarnaast spitste het trio zich toe op Amerikaanse supermarkt-ketens . De officiële aanklacht tegen Gonzalez en zijn kompanen vermeldt 7Eleven en Hannaford Brothers - waartoe Delhaize-dochter Sweetbay behoort - om dat zij zelf al openlijk over de diefstal communiceerden, maar houdt de twee andere firma's geheim. Atos Worldline, het moederbedrijf van het Belgische Banksys, liet gisteren weten dat ook een klein aantal Belgische kaarten preventief geblokkeerd werd omdat ze in de gehackte bestanden voorkwamen. Maar het bedrijf beklemtoont dat betaalkaarten bij ons over betere veiligheidssystemen beschikken - zo kan een betaling hier niet meer met een simpele handtekening gebeuren.

Stiekeme toegang
Gonzalez, die zich bediende van schuilnamen als 'Segvec', 'j4guar17' en 'soupnazi' - een verwijzing naar een personage uit de televisiereeks Seinfield - was degene die de computerprogramma's ontwierp waarmee de inbraken mogelijk werden. "En daarbij bewees hij een vaardigheid die we nog maar zelden hebben gezien", zegt een speurder bijna bewonderend. Hij testte eerst een twintigtal antivirusprogramma's uit op zijn creaties, om zeker te zijn dat ze die konden doorstaan. Terwijl de Russen daarmee de gegevens bemachtigden, installeerde hij bovendien software op de gekraakte systemen die hem ook later nog ene stiekeme toegang zou geven. En om te beletten dat de inbraak al te makkelijk zou opgemerkt worden, voegde hij daar snufjes aan toe die de opvallendste sporen van de diefstal wegveegden.

35 jaar cel
En voordeel hadden de speurders echter wel: toen de megadiefstal in zijn richting bleek te wijzen, zat Gonzalez al in de cel voor een reeks eerdere computerinbraken. De eerste keer dat hij daarop betrapt was - als lid van een 26-koppige bende - kon hij nog aan de gevangenis ontsnappen in ruil voor een rol als informant. Maar kort nadat de geheime dienst in 2004 een netwerk hielp oprollen, zat hij zelf alweer tot over zijn oren in de criminaliteit.
Volgens het Amerikaanse blad Wired pochte hij tegen collega-hackers dat hij zijn opbrengsten nog amper kon tellen en spendeerde hij ooit 50.500 euro om zijn verjaardag te vieren. Nu riskeert Gonzalez echter 35 jaar achter de tralies, net als zijn Russische handlangers. Al zijn die vooralsnog spoorloos.

No comments:

Post a Comment

Most popular items on this website in the past week: